Potraviny a liečivá
 
V potravinárskom priemysle nie je nič nové, ak povieme že aj tam existuje nespočetne mnoho druhov falzifikátov. Ani by sme to do nich nepovedali, že áno? Ale je to tak. Len nedávno to bolo, čo sa v médiách riešilo, že mnohí výrobcovia mliečnych výrobkov pokladajú syr za syr. Aj teraz je možné získať na trhu rastlinný výrobok, ktorý má od skutočného syru veľmi ďaleko. Výrobok je potom predávaný ako syr, hoci syrom nie je. Okradnutý je v tomto prípade spotrebiteľa istotne aj malopredajca, keďže výrobok mohol už dostať s týmto označením a ten ho zahrnul do mliečnych výrobkov.
Častý je prípad falšovania jogurtov. Často krát ide v niektorých druhoch skôr o smotanový produkt bez jogurtovej kultúry, ale potraviny nenesú toto označenie a na obale nájdete názov jogurt. Jogurtová kultúra sa vyznačuje baktériami, kvôli ktorým je jogurt napomáhajúci pri trávení a pomáha tiež v nemocniciach ľuďom s problematickým trávením. Je ale zbytočné trápiť ľudí niečím, čo nie je jogurt.

Farbivá:

Taktiež sa objavujú a to neustále falzifikáty / podvody / pri džúsoch. Označenie 100 percent pomarančový džús niekedy zmätie, a v popise ingrediencií nájdete, že ide o nápoj z koncentrátu s obsahom umelých sladidiel, farbív a dochucujúcich látok. V potravinárstve vznikajú ešte ďalšie druhy podvodov, ako napríklad daňové, pozmeňovanie dátumu spotreby, pozmeňovanie krajiny pôvodu, akosti a podobne.

Liečivá:

Falzifikáty liekov sú úplne bežná záležitosť na trhu mimo lekárne. Internetový predaj v zahraničí sa teší obľube u liekov s vysokou cenou. A tu vznikol priestor pre podvodníkov, ktorý zázračnú modrú tabletku pre mužskú potenciu na mnohých miestach predávajú falošnú. Ide o falzifikát so slabším účinkom, vyrábaný farmaceutmi na čiernom trhu. Hrozí poškodenie vnútorných orgánov, prípadne otrava, veď ani popis výrobku (istotne bez slovenčiny) vás informuje že ide o originál. Nie len tento liek ale aj iné sú artiklom falšovania. Tam kde sú peniaze, a zisk, tam sú aj falzifikáty.

Korenie a iné:

Koreniny a koreniace zmesi, napríklad taký šafrán sa občas vyskytne na trhoch ako falošný, iné suroviny, len chuťou podobné. Mleté mäsové výrobky z hovädzieho mäsa takmer často obsahujú prímesi iných zvierat, múky a podobne. V párkoch a klobáskach nájdeme viac múky ako mäsa.

V potravinárskom priemysle však nie je falšovanie až tak zásadné ako v iných oblastiach, hoci práve toto jediné odvetvie nám prechádza žalúdkom a telom, čo je dosť dôležitá vlastnosť na to, aby sa aj tomuto venovala pozornosť.

 

 

 

hlavná stránka peniaze a ceninyodevy a obuvdoklady a údajeumenie elektronika
potraviny a liečivá nosiče a softwarešportdejiny a historiazbierka zákonov

 

Copyright 2009 © created by n-games.eu - autorstvo textového obsahu výhradne n-games.eu, akékoľvek ďalšie využitie a použitie bez vedomia autora je zakázané.