V
potravinárskom priemysle nie je nič nové, ak povieme že aj tam
existuje nespočetne mnoho druhov falzifikátov. Ani by sme to do nich
nepovedali, že áno? Ale je to tak. Len nedávno to bolo, čo sa v
médiách riešilo, že mnohí výrobcovia mliečnych výrobkov pokladajú
syr za syr. Aj teraz je možné získať na trhu rastlinný výrobok,
ktorý má od skutočného syru veľmi ďaleko. Výrobok je potom predávaný
ako syr, hoci syrom nie je. Okradnutý je v tomto prípade
spotrebiteľa istotne aj malopredajca, keďže výrobok mohol už dostať
s týmto označením a ten ho zahrnul do mliečnych výrobkov.
Častý je prípad falšovania jogurtov. Často krát ide v niektorých
druhoch skôr o smotanový produkt bez jogurtovej kultúry, ale
potraviny nenesú toto označenie a na obale nájdete názov jogurt.
Jogurtová kultúra sa vyznačuje baktériami, kvôli ktorým je jogurt
napomáhajúci pri trávení a pomáha tiež v nemocniciach ľuďom s
problematickým trávením. Je ale zbytočné trápiť ľudí niečím, čo nie
je jogurt.
Farbivá:
Taktiež sa objavujú a to neustále falzifikáty / podvody / pri
džúsoch. Označenie 100 percent pomarančový džús niekedy zmätie, a v
popise ingrediencií nájdete, že ide o nápoj z koncentrátu s obsahom
umelých sladidiel, farbív a dochucujúcich látok. V potravinárstve
vznikajú ešte ďalšie druhy podvodov, ako napríklad daňové,
pozmeňovanie dátumu spotreby, pozmeňovanie krajiny pôvodu, akosti a
podobne.
Liečivá:
Falzifikáty liekov sú úplne bežná záležitosť na trhu mimo lekárne.
Internetový predaj v zahraničí sa teší obľube u liekov s vysokou
cenou. A tu vznikol priestor pre podvodníkov, ktorý zázračnú modrú
tabletku pre mužskú potenciu na mnohých miestach predávajú falošnú.
Ide o falzifikát so slabším účinkom, vyrábaný farmaceutmi na čiernom
trhu. Hrozí poškodenie vnútorných orgánov, prípadne otrava, veď ani
popis výrobku (istotne bez slovenčiny) vás informuje že ide o
originál. Nie len tento liek ale aj iné sú artiklom falšovania. Tam
kde sú peniaze, a zisk, tam sú aj falzifikáty.
Korenie a iné:
Koreniny a koreniace zmesi, napríklad taký šafrán sa občas vyskytne
na trhoch ako falošný, iné suroviny, len chuťou podobné. Mleté
mäsové výrobky z hovädzieho mäsa takmer často obsahujú prímesi iných
zvierat, múky a podobne. V párkoch a klobáskach nájdeme viac múky
ako mäsa.
V potravinárskom priemysle však nie je falšovanie až tak zásadné ako
v iných oblastiach, hoci práve toto jediné odvetvie nám prechádza
žalúdkom a telom, čo je dosť dôležitá vlastnosť na to, aby sa aj
tomuto venovala pozornosť.
|
|